Ardahan’da hangi meyve yetişir?
Bazı köylerde erik, elma, armut ve kiraz ağaçlarının ağırlıklı olarak bulunduğu meyve bahçeleri bulunmaktadır. Ardahan ilinde meyve üretimi Posof ilçesi ve Çıldır Kurtkale havzası ile sınırlıdır. Sadece birkaç çeşit elma, erik ve armut taze meyve olarak kabul edilir ve bölgede ticareti yapılır.
Ardahan en çok neyi meşhur?
Ardahan denince akla ilk olarak Kaşar peyniri ve Çıldır Gölü gelse de genel olarak Ardahan yöresel yemekleri, kıyafetleri, türküleri, gelenek ve görenekleri ile oldukça zengin bir ildir.
Ardahan’da neyi meşhur hediyelik?
Diğer hediyelik yiyecekler arasında Ardahan’dan salatalık turşusu, kaz eti ve Kafkas balı bulunur. Gümüş kemerler, başlıklar ve bölgeye özgü motifli gümüş takılar, gelişmiş bir gümüş işleme kasabası olan Ardahan’da oldukça popülerdir.
Kars’ın hangi meyvesi meşhur?
Tarlada yetiştirilen başlıca meyveler şunlardır: Kayısı, elma, armut, ceviz, kiraz ve duttur. Ancak tüm meyve ağaçlarının yarısı kayısıdır. Kayısının ekonomik verimi yüksek olduğundan bahçelerin bu meyve ile dikilmesi tercih edilir.
Ardahan’da en çok ne üretilir?
Hayvancılık, arıcılık ve kaz yetiştiriciliği başlıca gelir kaynaklarıdır. Ardahan’da üretilen kaşar çok yüksek kalitededir ve ülke genelinde Kars Kaşarı olarak da bilinir. “Kafkas Arı Irkı Gen Merkezi” olan Ardahan, çok özel bal üretir ve “Ardahan Çiçek Balı” coğrafi işaretine sahiptir.
Ardahan’da ne var?
Ardahan Siluet’te nereleri gezeceğinize kolayca karar verebilmeniz için gezmek istediğiniz yerleri listeledik. … Bülbülan Yaylası … Yalnızçam Yaylası … Çıldır Gölü – Akçakale Adası … Okçuoğlu Yaylası … Aktaş Gölü … Kura Nehri. … Ardahan Kalesi.Daha fazla yazı…
Ardahanda ne yenir?
Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında meşhurdur. Elma dolması, Evelik aşısı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek yahnisi ve helva en meşhur yemekleridir.
En çok Ardahanlı nerede?
Konuşma. 532.
Ardahan’ın özelliği nedir?
Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğu kesiminde Karadeniz Bölgesi’nin yanında bulunan Ardahan, yüksek ve engebelidir. Bölgede yüksekliği 3.000 m’nin üzerinde olan dağlar vardır. Yalnızçam Dağları, Artvin il sınırı boyunca uzanır. İlin kuzeydoğu kesiminde Keldağ (M.Ö. 3. yüzyıl) yer alır.
Kars tan ne getirilir?
Tabi Kars’ta hediyelik olarak alabileceğiniz ürünler arasında; Kars çedar peyniri, çeçil peyniri, Kars lor peyniri, bal ve kaz pastırması da bulunmaktadır. Bunların dışında mahalle pazarlarında da bulabilirsiniz; yöresel ot ve baharatlar, salça, reçel, makarna gibi yöresel ürünleri de hediyelik olarak kullanabilirsiniz.
Ardahan el sanatları nelerdir?
Ardahan yöresinde kanaviçe dokumacılığı denildiğinde akla Ardahan merkez, Çıldır, Posof, Hanak, Damal ve Göle yörelerinde dokunan kilim, cicim, zili vb. dokumalar gelmektedir.
Çıldırın neyi meşhur?
Çıldır Gölü, Türkiye’nin en büyük göllerinden biri olup her mevsim farklı güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır. Bu doğal güzellik, özellikle Aralık ayında don olayı yaşandığında adeta bir buz cennetine dönüşmektedir.
Karslılar Azeri mi?
Türk Azeriler Iğdır, Kars, Ardahan, Van ve Ağrı’da yaşıyorlar. Azeriler Türkiye’nin büyük şehirlerine (İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa) dağılmış durumdalar. Iğdır, Ardahan ve Kars kökenliler.
Karslıların kökeni nedir?
Aslında ismi bir efsaneye dayanmaktadır. Kars ismi, MÖ 130-127 yılları arasında Kafkasya’nın kuzeyindeki Dağıstan’dan gelip bu bölgeye yerleşen Bulgar Türklerinin “Velentur” kabilesinin “Karsak kabilesinden” gelmektedir.
Kars hangi ilden ayrıldı?
7 Temmuz 1921’de vali olarak atandığı Ardahan, 27 Mayıs 1926’da ilçeye yükseltilerek Kars iline bağlandı.
Ardahan’ın geçim kaynağı nedir?
Hayvancılık, Ardahan’daki ana gelir kaynaklarından biridir. Tarım ve hayvancılık, Ardahan ilinde çayır ve meraların bolluğu, sanayi merkezlerinin ilden uzaklığı ve diğer nedenlerden dolayı ana faaliyet haline gelmiştir. İl genelinde, tarımdan ziyade hayvancılık ana faaliyettir.
Ardahanda ne ekilir?
İlçenin doğal orman alanı içerisinde yer almakta olup, çoğunlukla meşe, çam, köknar, ladin, huş, kızılağaç, gürgen ve fındık ağaçlarından oluşmaktadır. Bu alt bölgede arpa, buğday, çavdar, fasulye, mısır, elma, erik, kiraz, ceviz, patates, lahana, salatalık, marul ve soğan gibi tarım ürünleri yetiştirilebilmektedir.
Ardahan’da zeytin yetişir mi?
Ardahan ikliminde zeytin yetiştirmek biraz zordur ama Ardahan’ın Göksu yakasındaki köylerde evde saksıda veya kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Ardahan hangi bölgede yer alıyor?
Ardahan, ortasında Kura Nehri bulunan 1800 m rakımda yer almaktadır. Rakımı yüksektir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğu kesiminde, Karadeniz Bölgesi ile sınır olan il alanları yüksek ve engebelidir.